Поредната измама на КАТ – „новите“ закони и проверки за затъмнени стъкла, шумни гърнета и още

КАТ

Една фиктивна институция, каквито са повечето в България

България явно вече започва да се превръща в една джунгла, а хората – в маймуни. Никой не мисли, никой не се интересува, никой не помни какво е било вчера.

Поредната шумна измама са така наречените нови закони за шумни гърнета и затъмнени стъкла.
Странно защо поне един журналист не се хвана да обясни кое точно е новото ? Кои стъкла са забранени за затъмняване, колко шумни трябва да са изпускателните системи и т.н. Ако се бяха разровили, щяха да видят, че няма нищо ново – от 14 години предните и челното стъкло са забранени за затъмняване, за това се спира от движение, но повечето полицаи просто ги мързи да налагат закона.

Чл. 105. (Изм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Същото важи и за шумните гърнета – замерва се със шумомер, ако не отговаря – спира се от движение автомобила – отново стар закон от преди 6 години.

Чл. 171. (Доп. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

2. (изм. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.) временно спиране от движение на пътно превозно средство:
а) (изм. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.) до отстраняване на неизправността, когато пътното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена без съответното разрешение;

Т.е. от над 6 години и за двете нарушения на базата на чл. 171, ал. 2, т. А е следвало автомобилите да се спират от движение, а КАТ масово не са го правили поради неясни причини.

Така обаче нямаме гръмки заглавия, няма драма, няма потрес. Заглавие „КАТ отново отчитат дейност“ някак не привлича толкова вниманието, понеже това дори не е новина. Пък и ако се напише от голяма медия, изведнъж се появяват проблеми за авторите на такъв материал.
Реално КАТ се опитват да представят стари закони като нови, за да не им се търси сметка защо досега не са налагали спазване на закона и не са спирали масово от движение технически неизправни автомобили. Това, че не им се е занимавало и са глобявали 20лв къде под масата, къде над масата някак остава извън фокуса на темата.
Вместо да кажат нещата такива каквито са, а именно, че това е едно голямо отчитане на дейност и демонстрация на безсилие, журналистите представят тези проверки като видите ли, нещо ново. Борба с нарушителите на пътя, намаляване на жертвите и т.н. Особено шумните гърнета като изключим, че пречат и дразнят, са и основна причина за ПТП-та. Същото важи и за затъмнените предни стъкла, каквито масово полицаи имат на личните си автомобили. Преборим ли се с тези два проблема, със сигурност ще приключи т.нар. война на пътищата! Това, че масово се спират коли и след едно-две телефонни обаждания се пускат не е никакъв проблем – за това не се говори.

Естествено нищо не става случайно – целия този шум се дигна след изнесен доклад, че България и Румъния имат най-много жертви от ПТП в целия ЕС. Тази новина веднага се смете под килима и започна да се бучи как КАТ прилага нови мерки (като прилага закони от преди 14 години) и как изведнъж, рязко започват да въвеждат ред по пътищата (след дългогодишна почивка).

iNews: ЕК: България и Румъния водят по жертви в пътни катастрофи в ЕС
DarkNews: Най-много катастрофи в България и Румъния – 71 европейци загиват всеки ден
Dir: България и Румъния първи по жертви на катастрофи в ЕС

Всички новини са публикувани около 31 Март, като след това темата спря да се коментира и започна масирано облъчване с „новите“ мерки на КАТ, а именно – борба с шумни гърнета и тъмни стъкла! Доста интересно как точно са установили тях като най-сериозната причина за жертвите на пътя ? Дали някога ще видим реални действия от тази нереална институция различни от отчитане на дейност покрай външни доклади за България ?

 

Bookmark the permalink.

8 Responses to Поредната измама на КАТ – „новите“ закони и проверки за затъмнени стъкла, шумни гърнета и още

 1. С says:

  „а) (изм. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.) до отстраняване на неизправността, когато пътното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми ИЛИ КОНСТРУКЦИЯТА МУ Е ИЗМЕНЕНА БЕЗ СЪОТВЕТНОТО РАЗРЕШЕНИЕ“

  И кое по-точно се води „изменяне на конструкцията“? Снижаването на окачването? Нископрофилните джанти? Или ако си настроя компа и сменя турбото на мотора да работи по-ефективно? Простотия до шия, братлета…

 2. Evgeni says:

  Predi stiklata I suma po golyamata pricina e pitistata s dupki I ne obezopaseni magistrali nay golyamata pricina e dirjavata za provisestviysta no se kriyat zad postovete

 3. Георги says:

  „Особено шумните гърнета като изключим, че пречат и дразнят, СА И ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА ПТП-ТА“ – хахахах по-добър виц не бях чел 😀

 4. Томас says:

  Даже спрях да ви чета глупавата статия. Наказанието за затъмнени стъкла беше „административна глоба в размер:20лв.“ Четете преди да опитвате да си промотирате сайта с глупости.

  • sawo says:

   Наказанието за затъмнени стъкла е 20лв, а наказанието за нарушаване на Чл. 171 , т.2 е спиране от движение. Добре е поне малко да се поинтересувате, преди да коментирате нещо. Точно такова спиране от движение се случи пред очите ми.
   Чл. 171
   За осигуряване на безопасността на движението по пътищата могат да се прилагат следните принудителни административни мерки:
   2. временно спиране от движение на моторно превозно средство:
   а) до отстраняване на неизправността, когато моторното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена без съответното разрешение;

   Иначе казано, затъмняване на непозволените стъкла се счита за изменение на конструкцията без съответното разрешение. За да ви се разреши, трябва да минете през технотест, които да проверят пропускливостта на стъклата, да установят, че не отговаря на изискванията и да ви кажат, че не може да карате така.
   Разбира се може да обжалвате спирането на движение, което може да отнеме месеци, през които месеци ще стоите без автомобил.

 5. bmw мания says:

  да ме спрат..колата ми е минала TUV комисия, и отговаря на вс европейски норми

 6. Цветан says:

  Ако просто се въведат истински, детайлни технически прегледи, автомобилите на пътя ще намалеят поне с 30%. Така дори без да отчитаме намалените предпоставки за ПТП от липсата на сривове, които не се знае в коя посока ще тръгнат в следващия момент, сме 30% надолу. Да не говорим ако се положи качествена, светлоотразителна маркировка, видима при всякакви метеорологични условия и част от денонощието. Не само в средата на пътя, а и по краищата. Две мерки, за въвеждането на които няма как да си измиват ръцете с липсата на средства. Прекратяването на лицензите на голяма част от автоинструкторите и въвеждането на истински контрол върху курсовете и провеждането на истински и подробни курсове и изпити е друг елемент, който също би допринесъл много за намаляването на ПТП-тата. И така нататък и така нататък….но истината е, че никой не го е*е за абсолютно нищо, освен как повече да оскубе, да остриже или както искайте го наречете.

 7. Полицейски своеволия says:

  А 60% от личните автомобили на полицайте са със затъмнени предни стъкла, но на тях им е позволено 😀