Цената на новите винетки – как едната ръка измива другата

vinetkiСлед намеците от лятото за поскъпване на винетките, вече се говори открито за драстично покачване на цените – в пъти. Най-вероятният вариант изглежда е 67лв -> 145лв – над 2 пъти увеличение за годишната винетка. Останалите винетки няма да коментирам, но увеличенията са пропорционални.

Какви са аргументите ? – От 8 години не са дигани цените, а парите не стигали. Защо чак сега след 8 години се сетиха, че парите не стигат ? Дали е правилно изведнъж да се наваксва ? А дали наистина парите не стигат заради ниските винетки, или имат и други разходи ?
Веднага си спомних една статия на в. Капитал, която разглеждаше стотиците милиони загуби за бюджета ни заради пътищата, които се строят с европари.

Понеже строителството на пътища с европари си е цяла престъпна схема, както знаете винаги печелят определени фирми, които са дали най-ниска оферта. Качеството не се гледа, а задължително цената. Тези фирми никога не са случайни, цените им също.
ЕС плащат само средствата, които са договорени първоначално в офертата и нито Евро повече. Оказва се обаче, че масово се налагат „непредвидени“ разходи – укрепване на участъци, изграждането на допълнителни съоръжения по пътя и т.н. Колкото и да е странно, държавата ще покрие тези разходи, въпреки, че няма никакво законово задължение да го направи, нито ЕС ще дадат допълнително пари. Реално вината е на строителя, защото не е проучил внимателно и не е заложил буфер за такива непредвидени разходи. Естествено строителя е съвсем наясно с крайната цена от самото начало, но дава по-ниска оферта, за да спечели поръчката. След това държавата му възстановява допълнително парите, които са извън предвиденото. Крайния резултат е стотици милиони, които ние ще платим от своя джоб, защото определена фирма е трябвало да спечели поръчката.
Сега обаче идва реално момента да се намерят от някъде пари да се запълни дупката и какво виждаме ? Охооо, ама ние не сме дигали скоро винетките…. cha-ching!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.